ÇELİK RAF NEDİR
Çelik 1635 yılında önce cam, bira ve tuğla fabrikalarında kullanılmaya başlandı. Daha sonra DUNNEY adındakii bir demir döküm fabikası sahibi "biz neden kullanmayalım" düşüncesiyle yola çıktı. Ancak işi kolay değildi. Odun kömürü yerine taş kömürü kullanılarak demir elde edilemezdi. Önce demirin içindeki oksijen yok ediliyor, daha sonra odun kömürü reaksiyona girerek ısı sağlıyor ve kimyasal madde olarak bu reaksiyona katılıyordu. Böylece, demirin içinde eridiği oran %1,5dan azsa demiri çelik; %3 yada 5 olursa döküm haline geliyordu.
Böyle başlayan hikaye günümüzde çeliği raf olarak kullanmamıza da sebep oldu. Artık çelik raf günümüzde birçok alanda (hastane, okul, işyerleri, depolar, ofisler vs) kullanılmaya başlanmıştır.
Çelik raf DKP özelliğindeki paket veya rulo şeklindeki saçların farklı ebatlarda kesilerek üzerinde delik delme ve büküm işlemlerinin ardından oluşan bir raf türüdür. Tercih sebebi ise uzun yıllar kullanılabilirliği ve ağır yük taşıtılmasına olanak sağlamasıdır. Taşıtılacak yükün ağırlığına ve özelliklerine bağlı olarak farklı kesitlerde ve özelliklerde raf sistemleri bulunmaktadır.
Çelik rafın kullanılabilmesi için aynı özelliklere sahip profil ayaklarının olması gerekmektedir. Raflar bu profiller üzerinde bulunan deliklere civata somun ile bağlanarak modüller oluşturulur.
Kullanılan saç kalınlıkları ürünün taşınabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Saç kalınlıkları 0,70mm.den başlayarak 2mm.ye kadar çıkmaktadır. Çelik rafların derinlikleri, uzunlukları ve saç kalınlıklarına bağlı olarak taşıma kapasiteleri değişmektedir. Çelik Raf Taşıma kapasiteleri ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Standart çelik raf derinlikleri 26cm, 31cm, 43cm, 59cm, 75cm ve 93cm.dir. Rafların uzunlukları ise 60cm, 75cm, 93cm gibi 3 farklı ölçüye sahiptir. Yükseklikler ise yani rafları taşıyacak olan ayak profilleri 200cm, 250cm ve 300cm.dir. Raf tablaları istenilen yükseklikte takılabilme özelliğine sahiptir. Raflar arasındaki mesafeyi istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Profillerin zemine basan kısımlarında plastik taban kullanılmaktadır. Bunlar zaman içinde çelik raf modülünü itip çekme aşamasında zemine zarar vermemek amaçlıdır.
Raf ve Çelik Profiller boya işlemine girmeden önce mutlak suretle yağ alma ve pasivasyon işlemlerinden geçmelidir. Bu işlemin yapılmadan boyama işleminin yapılması sonucunda, kısa süre sonra çelik raf ve çelik profillerde paslanma ve çürümeler olacaktır. Zamanla kullanılamaz hal alacaktır. Standart ral rengi 7046 gridir. Farklı renklerde uygulanabilir ancak bu durum maliyeti artırmaktadır.
Montajı yapılmış olan çelik raf modülleri zaman içinde istenirse sökülerek başka bir yere kurulabilme özelliğine sahiptir. Raflar profil ayaklara civata ve somun ile bağlandığından bunlar sökülerek tekrar yerine takılabilir.
Çelik raflarla ilgili görsellere buradan ulaşabilirsiniz.